VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wie regelmatig naar RTL Z of CNBC kijkt, hoort de laatste dagen vaak de term ‘Kerstrally’ of ‘Christmasrally’ voorbijkomen, afhankelijk van welke zender opstaat. Ook veel technisch analisten zien de markt naar nieuwe hoogtepunten doorschieten. Vermogensbeheerders zijn wat voorzichtiger.

De Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price denkt dat de markten momenteel wat doorschieten in hun optimisme.

De Amerikaanse verkiezingen naderen hun ontknoping en de financiële markten de hoogste stand ooit. Dat laatste is volgens Nikolaj Schmidt, Chief International Economist van T. Rowe Price, verrassend gezien de waarschijnlijkheid dat de verkiezingsuitslag leidt tot een verdeeld Congres, een politieke impasse en tegenvallende budgettaire stimulering. En dan is er nog het coronavirus dat voor nieuwe lockdowns kan zorgen.

De markten verkeren in een opperbeste stemming sinds de aankondiging van Pfizer dat haar coronavaccin goed werkt. Beleggers lijken bereid om voorbij de volatiele economische data en de ingrijpende lockdowns te kijken die volgden op de tweede uitbraak van het virus. Of dat terecht is, valt nog te bezien, maar vooralsnog lijkt het onwaarschijnlijk dat de uitbraak van de tweede golf het financiële systeem zal beschadigen, in ieder geval niet in die mate zoals we eerder in het jaar hebben meegemaakt, stelt T. Rowe Price. Bovendien zal de huidige uitbraak, gezien de ontwikkelingen op het vaccingebied waarschijnlijk de zwanenzang van het coronavirus zijn, is de consensus.

De combinatie van een tweede coronavirusuitbraak en marktoptimisme zijn reden voor Schmidt om voorzichtig te zijn. Economen hebben hun groeiverwachtingen voor de eurozone voor het vierde kwartaal van 2020 aanzienlijk verlaagd, en hij is er niet optimistisch over dat de VS het beter zal gaan doen, omdat de beleidsmakers daar nog steeds te lichtzinnig over het virus denken. Schmidt is sceptisch over de opvatting dat de lockdowns van korte duur zullen zijn en gevolgd zullen worden door een sterke opleving.

Hoofdeconoom Keith Wade van de Britse vermogensbeheerder Schroders stelt in een recent rapport dat economisch herstel weliswaar te verwachten is, maar dat er op korte termijn nog hobbels te nemen zijn.

Er gloort volgens Wade wel weer licht aan het einde van de tunnel. De aankondiging van een coronavaccin geeft de outlook voor de wereldeconomie een boost en dat leidde tot een significante rally op de aandelenmarkten. Toch is volgens Schroders de strijd nog niet gestreden. In Europa kampt men met een tweede golf en in de VS zwelt een derde golf aan. Wade verwacht dat het herstel zich uitstrekt tot in 2022, terwijl budgettair en monetair beleid ruim blijft. De groei ligt boven trendniveau, terwijl de inflatie laag blijft. Het patroon is vergelijkbaar met het herstel na de financiële crisis in 2010 en 2011.

In Schroders’ outlook voor de wereldeconomie is de verwachting voor de wereldwijde economische groei in 2020 verhoogd van -4,3 naar -4,0 procent, dankzij een positievere groeiverwachting van de opkomende markten (van -2,7 naar -1,9 procent) als gevolg van een betere groei buiten China.

De hoop op een snel vaccin neemt niet weg dat Schroders meer restricties in de VS verwacht en dat de tweede golf in Europa zal resulteren in een negatieve economische groei in het vierde kwartaal. Deze effecten werken door in het eerste kwartaal van 2021. Normalisering van de activiteiten zijn niet te verwachten voor de tweede helft van het volgende jaar.

Het uitblijven van een deal in het Amerikaanse congres over een stimuleringspakket van de overheid is volgens Wade een reden om terughoudend te zijn. De verwachting was dat er nu al stimulering werkzaam zou zijn, om de werkloosheid te remmen en de economie aan te jagen. Onenigheid tussen Republikeinen en Democraten over de omvang van het pakket heeft verhinderd dat er iets werd gedaan wat verder ging dan een uitvoerende opdracht van de president.

Het is al met al zeer de vraag of beleggers zich rijk moeten rekenen door uit te gaan van een Kerstrally. Technisch analist Royce Tostrams haalde vorige week op IEX zelfs Sinterklaas erbij om te voorspellen dat de AEX op weg is naar de 700 punten in een, toegegeven, aardige rijm.

Maar wie hoopt dat Sinterklaas of de Kerstman de komende weken cadeautjes blijven uitdelen op de beurs doet er goed aan ook rekening te houden met een scenario waarin het feest onverhoopt voorbij is.